Trond Charles Hansen er død

I begynnelsen var følelsen
Så kom ord
Ord fanger følelser
Følelser lever uten ord

(Fra sangen Efria av Trond Charles Hansen)

Fredag 11. februar mottok jeg den triste nyheten om at Trond var død.

Trond var en av grunnleggerne av viseklubben Nye Skalder og skal ha en stor del av æren for at klubben ble en viktig arena for yngre visesangere i Oslo i siste halvdel av 1990 tallet. Trond hadde en helt unik evne til å komme i kontakt med mennesker og hadde et stort nettverk i Oslos kunstneriske undergrunn. Nettverket han skapte gjorde Nye Skalder til en vital forening med forgreninger inn i andre kunstneriske miljøer. Trond hadde et vinnende vesen og var et menneske det var spennende å være i nærheten av.

I tillegg til sitt blide og åpne vesen vil vi huske Trond for musikken. Han var unik som melodimaker og tekstforfatter. Dessverre fikk Trond aldri den kommersielle suksessen som mange av oss mente han fortjente. Da han i 1996 produserte CD’en ”Epilog, dimittert Oslo 1991-1996” var Trond etter eget utsagn ferdig med visene sine. Han sluttet å opptre og flyttet tilbake til Bergen. Det finnes i dag kun et 20 talls kopier av denne CD’en, som etter mitt skjønn må være 90-tallets beste norske vise-CD.

Trond hadde en nydelig stemme, et knippe fantastiske sanger og hadde sin helt spesielle gitarteknikk. Trond Charles ga oss sanger som Sol og Sommer, Moi, Efria, Rykter om Axl Rose, Ole Jonny er et fyrtårn, Kvinner og Knær, Kongen, Erlig Raa, Tomater, Et gresstrå, og Over mitt hode. Trond satte alltid kvalitet framfor kvantitet. Han var en inspirasjonskilde for oss andre og utfordret både tekstmessige og musikalske konvensjoner. Som sceneartist var han full av energi og hadde en formidlingsevne få forunt. Trond ville si noe, og han hadde evnen til å nå sine tilhørere. Jeg skulle så forferdelig gjerne ha formidlet noe til deg nå Trond, selv om jeg vet at det er for sent.

Kjære Trond

Hvis jeg kunne, ville jeg ha takket deg for at du var et flott menneske.
Jeg ville ha sagt til deg at du er viktig. At du betydde mye for oss.
Jeg er veldig glad for at jeg fikk lov til å bli kjent med deg.

Du blir ikke glemt

Bjarne Træen


Trond Charles bidro på Nye Skalders CD "Nr.1" med første spor på plata: "Rushjoggeren" (1996)

 

 

Tilbake til Nye Skalders forside