Billig Strøm

Vi fokuserer veldig mye på strøm og hvordan strøm brukes i samfunnet. Når du bruker strøm er det viktig at du bruker rett strøm. Det er ikke nødvendigvis veldig farlig å bruke mye strøm, så lenge den er rett. Vi deler ofte opp energi i kilder, men fokus på fornybare og ikke fornybare kilder. En ikke fornybar kilde er kilder som olje, kull og annet som er dannet etter mange år i bakken. Fornybare kilder er typiske kilder som kommer om og om igjen. Disse kildene brukes ikke opp og må ikke lages i bakken i mange år. Når du trenger strøm er det bedre for miljøet om du bruker billig strøm fra miljøvennlige og fornybare kilder. Vi ser her på noen av de mer typiske miljøvennlige kildene.

Sol

Det har vært veldig mye fokus i det siste på miljøvennlige kilder og på hvordan miljøet blir påvirket av bruk av feil energi. En av de aller beste måtene å bruke energi på er når du kan kjøpe deg paneler som lager strøm fra solens energi. Du kan lage strøm fra solen ved at du dekker taket eller andre overflater med panel som fanger solen. Du kan deretter bruke denne energien eller strømmen til å lade bilen, varme vannet, bake eller andre ting du liker sol til. Bor du rett sted har du kanskje strøm til overs som du kan mate tilbake til strømanlegget slik at dine naboer også kan nyte godt av din strøm.

Vind

Når du trenger mer enn du kan få et sted er det fint å kombinere fornybare kilder. Solenergi er en kilde som aldri går tom. Her kan du alltid hente, men det er ikke alltid nok. Spesielt for oss opp i nord kan det være mye som tærer på og det kan være at vi ikke får nok sol til å gi nok strøm. Norge er et land med vind. Vind er en fin måte å lage energi og strøm på. Har du vært i Danmark ser du hvordan strømmen blir laget av vindmøller. En vindmølle er en fin måte for deg å spare litt penger på at det blåser. Flere steder i Norge ser man på muligheter for å lage vindmølleparker slik at vi kan bruke mer av vinden.

Vann

I dag er det ingen tvil om at Norge bruker fornybar energi til det aller meste. Vi lager strøm fra fosser og elver. Trenger du strøm så får du det sikkert fra vann. Vann er veldig kraftig og vann kan bevege seg veldig raskt. Vannkraft lages fra turbiner som vannet flytter på seg. Når vannet flytter turbinene blir det enorme krefter og dette må da kunne sorteres og transportens på best mulig måte. Noe av dette kan også være farlig arbeid. Du må derfor passe deg slik at det ikke blir noe tull på veien. Her er det mye som skal gjøres rett.