Program høsten 2012

Skaldekvelder på Tøyen. Konserter på Kafé Lyst og Munchmuseet.

Vi har i høst noen konserter på Muchmuseet, og det er blitt en positiv opplevelse. Kafeen holder lave priser på våre kvelder, og du kan få dagens rett til 69 kr (og Carina lager nydelig mat). Så ingen grunn til å bli hjemme!

 

Utsikt fra EnerhaugenOnsdag 5. sept: Skaldehule/ låtverksted på Enerhaugen

Vi starter høstsesongen 2012 med et låtverksted hos Øyvind Rauset onsdag 5. sept. kl 19 (i forkant av det har vi styremøte i Nye Skalder). Stedet er som vanlig Øyvinds hule i 14. etasje på Tøyen/Enerhaugen: Smedgata 34.

Vi samles som vanlig på Kafe Lyst utafor blokka kl 19, så blir det enklere å komme gjennom dørlåsene (som ikke alltid funker).

Adresse: Rauset, Smedgt. 34, 14. etg. T-bane eller buss til Tøyen. Se kart her. Velkommen - både låtskrivere og dere som vil høre på nye låter!

Arne KvalnesTors 20. sept kl 20:
Arne Kvalnes synger Taube

Nye Skalder-veteran og leder i Soon Viseklubb, Arne Kvalnes, besøker oss med en Taube-aften. Og denne kvelden prøver vi ut en helt ny scene: Munchmuseet på Tøyen. Som vanlig blir det åpen scene først, kl 20–21, og konsert etter det.

Arne Kvalnes er født og oppvokst i Moelv, og har skrevet og sunget viser i mange år. I 1985 flyttet han til Oslo og har vært aktiv i visemiljøet der. Det startet med Viseklubben Josefine, hvor han var stamgjest de første årene etter oppstarten i 1995, senere også Nye Skalder og viseklubben Evert Taubes venner, der han har vært med på flere Taube-oppsetninger, bl.a. i Sandvika Teater.

1998/99 gikk et han et år på Visskolan (eg. vislinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv) for å lære mer om å fremføre og skrive viser.

Utmerkelser/stipendier:

Amund BjønnessArne har gitt ut CD'n "Altfor Norge" og du kan høre noen smakebiter fra den her.

Mandag 8. okt kl 19: Amund Bjønness på Kafé Lyst

Mandag får du høre Nye Skalders tidligere leder Amund Bjønness på Kafé Lyst, Enerhaugen (der vi pleier å møtes før skaldekveldene). Med seg har han Øystein Munz og Øyvind Rauset. NB: Vi starter kl 19.

I 2005 var Amund Bjønness med og laget bestillingsverk til Viser Ved Kanalen i Telemark. I 2008 hadde han eget innslag med live spilling i Reiseradioen, NRK. I fire år var han leder i Nye Skalder.

Musikken hans er for det meste akustisk. Amunds kassegitarer har følge av piano, kontrabass og iblant også perkusjon. Tekstene er på norsk, og ofte handler de om hva som skjer i samspillet mellom mennesker. Inspirasjon hentes fra blant andre Lillebjørn Nilsen, Sandy Denny, Joni Mitchell, Nick Drake, Bert Jansch, John Martyn og Richard Thompson. Kafé Lyst på Enerhaugen, Oslo. Kl 20. CC 50,-.

Amund er nettopp ferdig med innspillingen av en ny EP. Han ble også intervjuet og spilte i Nitimen på pinseaften.

Se også Amund Bjønness' hjemmeside.

Torsdag 11. okt:
Nye Skalder på Soon ViseklubbChristian Meyer

Våre venner i Son har gitt oss "asyl" på Son Kro i mangel av fast konsertsted.

Soon Viseklubb skriver: Denne kvelden er det vår ”Søsterklubb” i Oslo, Nye Skalder, som skal holde for oss. Soon Viseklubb har mye å takke Nye Skalder for. Hele vår måte å drive viseklubb på har Nye Skalder som forbilde, og de har også satt musikalsk farge på våre visekvelder ved flere anledninger, helt siden åpningskvelden i mai 2002. Klubben står i dag uten fast spillelokale og vi gir dem med glede tilgang på vårt denne kvelden.

Dette blir en typisk Nye Skalder-kveld og i tillegg har vi med oss Christian Meyer, som har gjort rent bord på åpen scene og er i ferd med innspilling av ny CD.

Christian Meyer er en 38 år gammel trubadur som er inspirert av Cornelis Vreeswijk, Øystein Sunde, Knudsen & Ludvigsen, samt Kiss, Van Halen og Jethro Tull. ”Alt annet er uinteressant”, kan han si i en av sine mindre reflekterte øyeblikk.

Han var veldig aktiv i Nye Skalder i perioden 2003-2006, men dette ble det brått slutt med da han begynte å studere folkemusikk ved høgskolen i Telemark i 2006, og siden emigrerte til det mørkeste Hedmark. Han kan derfor dra noen folketoner på gitaren, men for det meste er det sine egne viser han framfører.
Han har opptrådt på alt fra visekvelder i Oslo og puber i USA, til fengsler på Kongsvinger og gatelangs i Berlin. – Dette bør du gå glipp av (hvis du er dum)!

Son Kro tors 11. okt kl 19. Fri entré.

Torsdag 18. okt kl 20: Øyvind Rauset-jubileum

Øyvind Rauset

Øyvind runder 60 og det markerer vi med en jubileumskonsert på Munchmuseet. Konserten er støttet av Oslo kommune.

Øyvind har vært med i Nye Skalder siden 2001 og var leder i 3 år. Han har en fortid som felespiller i grupper som Folque og Ym-Stammen, og har gitt ut en single og to album. Det siste av dem, "13 umulig danser og 1 usannsynlig" høstet flotte kritikker også internasjonalt (og både Lillebjørn Nilsen og vokalist Nikola i rockegruppa Laibach har nevnt den offentlig som en av sine ti favorittplater). Han har også skrevet musikk for film og tv, og laget og framførte musikk til det norsk-afrikanske dansestykket "Heritage" som ble framført 14 ganger på Den Norske Opera i 2008 (koreograf Bright Wamwanduka).

I tillegg til musikkstudium er han utdannet som billedkunstner og har hatt separatutstillinger bl.a i Berlin og deltatt på Høstutstillingen flere ganger. I 1995 var han med i Oslo Spektrum og overrakte sitt bilde "Ensomhet med dyne" til Elton John, som fikk "Kom-Ut-prisen" det året. I ti år tegnet han også monogrammer for Kongehuset, bl.a bryllupsmonogrammet til Märtha og Ari.

For tida er han redaktør i viser.no (Norsk Viseforum) og spiller jazzfele i Oslo Radio-Orkester. Han jobber med et nytt album, "Den mekaniske harpe", som vi får høre biter av på konserten. Mer på artistens egen hjemmeside, rauset.no.
Med seg på scenen har han bl.a Karl Heldal, Audun Reithaug, Øystein Munz, Amund Bjønness og Oslo Radio-Orkester. Oslos byvåpen

Munchmuseet torsdag 18. okt kl 20. – Fri entré, men evt. bidrag til reisekasse mottas med takk.

Bildet over: Øyvind under musikkvideoinnspilling i Tøyenkirka (foto: Roy Gabrielsen).

NB: Kaféen i Munchmuseet har hyggelige priser på Nye Skalder-kveldene, og du kan få dagens middag for ca 70 kroner. Og Carina lager nydelig mat!

Gamle bilder med Øyvind (Klikk for å zoome)

Lørdag 28. + søndag 29. okt:
Svensk-norsk visekonsert med Sara Thuresson (S) og Karl Heldal (N)

En forestilling som spenner fra stemningsfulle ballader til rytmiske rocka viser.

Artistbilder-svens-norsk-visekonsert
En svensk og en norsk viseartist møtes på scenen. Med sine egne sanger søker de å formidle et skandinavisk fellesskap hvor språket og tekstene får stå i sentrum.

Vi møter Sara Thuresson på piano og Karl Heldal (fra Nye Skalder) med sin trollstemte gitar. De har med seg to dyktige musikere som syr det hele sammen til en musikalsk helhet: Olof Göthlin (S) på fiolin, og Emilie Heldal Lidsheim (N) på fiolin og bratsj.

Tittelen " Vi sier nå!", henspeiler på viktige og eksistensielle verdier i vår nordiske kultur, og konserten søker å belyse våre liv i et nytt perspektiv. Tekstene griper fatt i vår tid, hvor det blir maktpåliggende å ta stilling, hvor meninger har konsekvenser, og hvor alvor og humor kan bryte ned grenser.

Les mer om artistene på deres hjemmesider: sarathuresson.sewww.karlheldal.no
(Dette er ikke "Nye Skalder-konserter" men vi oppfordrer folk til å høre dem uansett!)

Tirsdag 13. nov: Skaldekveld på Enerhaugen

Tirsdag kl 19 er det på nytt duket for visekveld hos Øyvind Rauset på Enerhaugen. Vi møtes som vanlig på Kafé Lyst kl 19.

Ta med gitar og sangstemme, så ordner vi resten. Velkommen!

 

OBS: Endringer i programmet kan forekomme, følg med på disse sidene.

Til forsida - Lydsida - Bilder - Programmer - Om oss - Oppslag