Startside

Hvem er vi?

Våren 2002

Tidligere arrangementer

Møt styret!

Viseklubben Nye Skalder
nyslogo.gif - 1153 Bytes

Program på Renseriet høsten 2001

Alle

Entré: Medlemmer av Nye Skalder - GRATIS. Andre kr. 40,-

SØNDAG HOVEDARTIST
2. september Karl Heldal
9. september Einar Jerpseth
16. september Martine Biong
23. september Morten Furumo
30. september Nordisk skaldetreffs nachspiel
7. oktober Tempo 88
14. oktober Dan Fägerquist & Eldsjäl
21. oktober Vispeppar
28. oktober Michael og Ingvil
4. november Movitz
11. november Trispann
18. november Kim Thomas Sivertsen
25. november Birgitte Damberg trio
2. desember Lutter Lur
9. desember Wigelius & Co
16. desember Juleavslutning

2. september 2001 - Karl Heldal

Karl Heldal er en visesanger du bør lytte til. Vi får høre personlige tekster  med et eksistensielt innhold knyttet sammen med vare og særegne melodier som ”kryper” inn under huden vår. Alle sangene han  fremfører er hans egne, og han skriver på norsk.

Melodiene er i stor grad med på å underbygge tekstene.  For å understreke dette har han fått med seg musikere som fremhever de enkelte sangenes særpreg.  

Karl Heldal (sang, gitar)
Jan Røed Ellingsen (kontrabass)
Magnar Johansen (mandolin, fiolin og russisk trekkspill)
Emilie Heldal Lidsheim (fiolin)
Einar Viken (elgitar)
Torbjørn Holte (perkusjon)

Til toppen


9. september 2001 - Einar Jerpseth

Denne gangen slapp vi selv å skrive noen halvgod presentasjon av artisten, han skrev nemlig en god en selv. Her kommer den:

"Einar Jerpseth - SJELA I BEHOLD.

TAKE 1 
Etter halvannet års pause fra landeveien og konsertlivet gjør den legendariske låtskriveren Einar Jerpseth comeback, bla, bla, forrykende forestilling, bla, gnisterende, bla, BILLIG ØL, bla, kryper under huden, bla, har
SJELA I BEHOLD, bla, ukeblad og - Amen?.

TAKE 2 
I disse dager hvor radio, Cd-spillere osv. har gjort det mulig å lytte til verdens dyktigste musikere hver eneste dag, foretrekker folk flest allikevel å høre på middelmådige artister som industrimusikken (tidl. musikkindustrien) lanserer i sin nye "bruk og kast" serie. Hvorvidt folk lytter til kategoriene: "Dansbar", "Lyttevennlig" eller "Alternativ", kan variere. Uansett foretrekker de å lytte til artistiske middelhavsfarere, som jeg misunner no' jævli'. Tenk å få gitt ut plate! Det hadde vært no' det! Men vi fattige kunstnerne, må trøste oss med at vi har
SJELA I BEHOLD. Og det er som alle vet bare en måte å si at man er fattig, udugelig og misunnelig.

TAKE 3 
Hvorfor nøye deg med å lytte til halvdårlige artister? Nå har du sjansen til å oppleve en ekte amatør! Denne omtalte kunstneren (ja, kunstner! Hva så?) leverer egenprodusert tekst (høylitterær) og musikk (ikke rappa, ikke rappa, ligner litt?) og gitar-artisteri (ikke hobby, litt mye nachsp...), og har
SJELA I BEHOLD (dvs. operere i en smal nisje uten penger, produsent, damer, lyd osv).

TAKE 4 

- OBS: IKKE COVER - IKKE COVER - 
- OBS!OBS!: IKKE BE (dvs. roping fra salen) OM EN DERE KAN!!!-

TAKE 5 
La oss nå ha
SJELA I BEHOLD og bøffe annonseringen til denne bilselgeren på Røyken. Den burde være dekkende for konseptet!

"86 MOD. SPREK FORD ''FUCKINGS'' FIESTA" sinnssykt gromme felger, liten lett. mett., innblanda 1.1 liters engine med 50 spreke rabiater, med denne kjerra løsner BH stroppen [sic] på fjortisene rimelig fort... Kjerra egner seg som grill, campingvogn eller sofa!! Mye extra utstyr: hjul, skjermer, blinklys, støtfanger, seter [wow!] og wunderbaum +++ ikke rust, litt rust, forholdsvis mye rust, gromt 12 watts anlegg, bra bass. Mikro og setetrekk kan medfølge. pris ca. kr 10.000,-"

TAKE 6 
Konserten passer for alle (med
sjela i behold). Ta med 2 venner, 2 kolleger og 2 slektninger (så slipper du å sitte der alene). Hvis alle vilkår oppfylles (deg+2+2+2) vil det innvilges en formidabel grupperabatt (betal for 5). Vis uoppfordret ID som bekrefter Deres tilhørighet som venn/kollega/slektning, ellers bortfaller retten til rabatt.

TAKE 7 
Konserten vil finne sted 09.sept.01 på Renseriet, Kolstadgt. 17 på Tøyen, og inngangsprisen vil være 40 kroner [wow!], som uavkortet vil går til et godt formål... [sic]

MVH 
Einar Jerpseth 
Låtskriver
 

PS: For de som ikke skulle dukke opp (uansett grunn!), vil jeg regne det som overhengende sannsynlig at jeg glemmer bursdagen Deres kommende år og Dere vil ikke bli nevnt i noen takketale under Spellemannspris utdelingen. Dessuten vil virkemidler som baktalelser og utelatelse fra fremtidige aftenbønner bli vurdert. 
AMEN"

Til toppen


16. september 2001 - Martine Biong

Martine Biong er en 26 år gammel visesanger fra Tønsberg.

Hun har bodd i mange ulike land og henter mye inspirasjon fra Skottland hvor hun har opptrådt på diverse folkefestivaler og puber. Repertoaret beveger seg innen det folkelige fra de britiske øyer og Amerika.

Martine spiller for tiden inn en CD med eget materiale.

Til toppen


23. september 2001 - Morten Furumo

"Jeg er riktignok ingen rå gitarist, men så er det levering av tekst og melodi som er min interesse. Med innlevelse og dedikert tilstedeværelse"

Til toppen


30. september 2001 - Nordisk skaldetreffs nachspiel

I helga 28. - 30. september arrangerer Nye Skalder Nordisk skaldetreff 2001 på Furukollen feriehjem på Nesodden. Dette er en mangeårig tradisjon på høstparten, og det samler visefolk fra hele Norden. Det er faktisk 6. året på rad dette skjer. Stor stemning, mye musikk, kurs og sosialt tull og tøys. (Lyst til å være med? Les mer her)

Etter treffet samles alle til et nachspiel der alle er invitert!

Til toppen


7. oktober 2001 - Tempo 88

Tempo 88 er en trio som har spilt sammen siden høsten -99.

Musikken de spiller ligger nærmest Rhytm&Blues, country, blues, viser og latin, og vi kommer til å høre eksempler på det meste på konserten deres.

Mesteparten av låtene har de skrevet selv, men de har også hentet inn noe fra andre kilder.

Nye Skalder har hatt gleden av å ha dem på besøk på åpen scene flere ganger gjennom de siste to årene, og vi syntes nå det var på tide å la dem få boltre seg en hel kveld.

Tempo 88 består av
Kirsten Finnseth (Bass, sang, gitar)
Kjersti Berger (Bass, gitar, sang)
Bjørn Vinje (Gitar, sang)

Til toppen


14. oktober 2001 - Dan Fägerquist & Eldsjäl - Sånger av Vladimir Vysotskij

Den svenske sångaren Dan Fägerquist avslutar sina Norgeäventyr på Renseriet i Oslo tillsammans med Mats Grahn - trekkspill och Johanna Dahl - cello. En treackordskonsert med sånger om liv och död, kärlek, galenskap, missbruk, panik och frihet.

Til toppen


21. oktober 2001 - Vispeppar

"Vispeppar" består av Ewa Lindahl & Birger Björnerstedt, to visesangere fra Roslagen ved den svenske Upplandskysten. 

De begynte å synge sammen våren 1998 og har et bredt repertoar med alt fra Bellman til egne viser. I repertoaret finnes naturligvis også Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphsson, Allan Edwall og mer ukjente diktere som Sture Lundquist, en underfundig herre fra deres egen kommune. 

Noe av dette vil de gjerne by sine norske visevenner på den 21 oktober. Ellers spiller de hvor som helst de slipper til, og de arrangerer sine egne visecaféer i Norrtälje siden våren 98, det har blitt 45 av dem til nå. De har også vært med i flere viseprogrammer på radio. Deres første CD "Klimakterietango - egna och oegna visor" kom ut til jul 1999, og de har begynt arbeidet med en ny med mere eget materiale. 

Ewa har en visefortid fra "Vispråmen Storkens" tid på slutten av 60-tallet og fra klubbene i Gamla stan i Stockholm. 

Birger begynte litt tidligere, mens han gikk på internatskole for å utdanne seg til møbelsnekker. Siden har han innimellom spilt mye folkemusikk og til og med en del tradjazz. 

Ved siden av visesangen er Birger billedkunstner og Ewa er utdannet keramiker. De deler atelier ute på Väddö, der de bor i en gammel gul kåk med katter og høns og innlånte hester i hagen utenfor.

Til toppen


28. oktober 2001 - Michael og Ingvil

Dette er to musikere som bare må oppleves! De to presenterer egne låter, hvorav de fleste er skrevet av Ingvil. Michael pleier å si at Ingvil synger og spiller gitar, mens han spiller gitar og synger. Han ”lydmaler” hennes låter - både med akustisk og elektrisk gitar.

Budskapet og foredraget er på ingen måte tradisjonelt. Ingvil har stor utstråling, og man kan ikke forholde seg likegyldig til verken hennes person eller uttrykk. Låtene er både på norsk og engelsk - helt enkelt fordi noen tekster presenterer seg slik, når inspirasjonen kysser Ingvils panne. Ordrikdommen og formuleringene i tekstene er originale og utradisjonelle, allikevel rører tematikken ved tilhørerne og er gjenkjennelig. Her kommer to gullkorn: ”Hvorfor går ti’a så fort? Er det meg som er sein?” - “Life is sweet if you don’t make it bitter.” 

Litt om Ingvils og Michaels bakgrunn: Begge har ”lang fartstid” som musiker, opptreden utover 80- og 90-tallet har vært sporadisk, men låtskriving forgikk hele tiden. Nå venter det mange sanger på å bli luftet for et større publikum igjen. 

Ingvil Strand er en av de grunnleggende medlemmer av Kongsberg viseklubb, og har på 70-tallet hatt mange opptreden og konserter, da også med en trio med navnet "2+1" på TV, radio og plate. 

Michael Strand kom opprinnelig fra Tyskland hvor han startet gruppen "The New World Orchestra", et gateorkester som spilte mye i Oslo, men turnerte også land og strand rundt, spilte på Festspillene i Harstad, på TV, og spilte inn plate i 1982. Siden har han ved siden av utdannelse skrevet en god del forskjellig musikk, og spilt i forskjellige sammenhenger.

Til toppen


4. november 2001 - Movitz

Movitz er en av personene som figurerer i Fredmans epistler, som er skrevet av Bellmann for mange lange år siden.

Vi tror at Movitz spilte basfiol i et orkester, og vi håper dette orkesteret spilte Bellmann.

Derfor har vi ingen bassist i vårt band, men gitar og trompet i tillegg til vokal. Vokalist Cecilie Jørstad tolker tekstene så vi forstår hva de vil fortelle. Øivind Wang Tollefsen står for arrangementene og gitarspillet, mens Øyvind Svendsen utbasunerer passende trompettoner. Denne trioen har ingen andre mål enn å glede sitt publikum med spennende musikk. Velkommen til et musikalsk møte med 17. århundrets fyll og spetakkel.

Til toppen


11. november 2001 - Trispann

Trispann består av Linn Korssjøen og Aasmund Nordstoga (kveding) og Åsmund Reistad (gitar, kontrabass, kveding).

Trioen presenterer vokalstoff fra vår mangfoldige og rike folketoneskatt. På programmet står bl.a. viser, stev, bånsuller og religiøse folketoner. Arrangementene og framføringen bærer preg av respekt og kjærlighet for det tradisjonelle i musikken, samtidig som de har et lekent forhold til det å trekke elementer fra andre stiler inn i folkemusikken.

Trispann har hatt en rekke konserter på folkemusikkscener, i viseklubber og andre steder. Våren 2000 var de på institusjonsturné i Akershus i regi av Akershus musikkråd. I februar 2001 dro de til Tallinn i Estland sammen med kammerkoret Schola Cantorum, og i juni samme år hadde de konsert under landskappleiken på Rauland. Høsten 2001 deltar Trispann på en internasjonal musikkfestival i Riga i Latvia. Gruppen har mottatt turnéstøtte fra både Norsk kulturråd og Fond for utøvende kunstnere.

Til toppen


18. november 2001 - Kim Thomas Sivertsen

....bare et steinkast fra virkeligheten

er en samling viser omhandlende steder og personer i et blått Oslo.

Kim Sivertsen fremfører det hele på akustisk gitar med bluesen i bånn og rocken oppå. I løpet av kvelden beveger han seg fra kveld til morgen og til kveld igjen, i Byen Med Den Store Smerte. 

Selv om allsangfaktoren er lav, er gjenkjennelsene desto flere. Tekstene er direkte og rå, musikken drivende. 

Så synes du husleia er for høy, lønna fraværende, samfunnet ubrukelig og kjærligheten tragisk ? Eller er du tvert i mot etablert, engasjert, strukturert og lykkelig ? 

Uansett bør du ta deg tida til å høre på Kim Sivertsen. Han befinner seg i skjæringspunktet et sted

... bare et steinkast fra virkeligheten

Til toppen


25. november 2001 - Birgitte Damberg trio

Birgitte Damberg presenterer egenskrevet tekst og musikk i genren moderne jazz. Musikken er melodisk og stemningsfull. Det melankolske aspektet trer tydelig frem, uten at musikken av den grunn blir trist. En klype humor og briljant fremførelse gjør konsertopplevelsen stor. I tillegg til eget materiale fremfører hun musikk av bl.a. Joni Mitchell, Elvis Costello og Ricki Lee Jones. Birgitte Damberg har med seg musikerne Per Einar Watle (gitar), kjent fra bl.a. Søyr og Åsmund Reistad (kontrabass), kjent fra bl.a. Chateau Neuf Spelemannslag

Til toppen


2. desember 2001 - Lutter Lur

Lutter Lur består av Øyvind Svendsen, trompet og Geko Fattal på oud (lutt) og sang.

En umulig blanding av øst og vest, norsk og libanesisk, eventyr og fantasi.

Repertoaret er en blanding av selvkomponerte låter og norsk folkemusikk med arabisk koloritt. Det er vel mulig at også Arnulf Øverland gjør litt libaneser av seg på denne konserten...

Til toppen


9. desember 2001 - Wigelius & Co

Den svenske poeten og sangeren Björn Afzelius døde den 18/2 1999 - bare 52 år gammel. Hans musikk er fylt av empati, ekte følelser og meninger - det gjør at hans musikk er så elsket.

Søndag 9/12 kl 20.00 blir et utvalg av Afzelius' viser framført på Renseriet av Wigelius & Co, dvs Per Wigelius, Patrik Andersson og Eva Nykvist fra Sverige.

Wigelius & Co har holdt sin hylningskonsert et trettitalls ganger før, og de vil fortsette å spre og bevare den store viseskatten som Afzelius etterlot seg og som betyr så mye for så mange mennesker her i Norden.

Til toppen


16. desember 2001 - Juleavslutning