Startside

Hvem er vi?

Tidligere arrangementer

Møt styret!

CD-tilbud

Info fra styret

Viseklubben Nye Skalder
nyslogo.gif - 1153 Bytes

Program på Alexandria våren 2000

Alle kveldene starter kl. 1900 

Hvis du vil ha kontakt med noen av artistene formidler vi selvfølgelig det.

SØNDAG HOVEDARTIST
16. januar Einar Jerpseth
23. januar Einar Viken
30. januar Espen Hagerup
6. februar Liz Tove Vespestad
13. februar På Balkongen
20. februar Snakkebobler
27. februar Åpen scene
5. mars Dan Fägerquist og Eldsjäl
12. mars Visskolan
19. mars Sebastian Pur
26. mars Ola Nordskar
2. april Nina Sørensen
9. april Eyolf
16. april KØ!
23. april 1. påskedag (ingen konsert)
30. april Åpen scene
7. mai Tor Ærlig og sofakameratene
Torgunn Flaten / Ingrid Mohr
14. mai Tom Jackie
21. mai Chriss Woll
28. mai Karl Heldal
4. juni Mona Husøy
Tor Ærlig
11. juni Sommerscene
23. juni St. Hans-fest?

16. januar 2000 - Einar Jerpseth

Velkommen til en viseaften hvor teksten kommer til å så i sentrum. Ingen grunn å fortvile over det. Einar Jerpseth er en tekstformidler utover det vanlige og han blir ofte karakterisert som en krysning mellom Øystein Sunde og Jokke. Einars tekster har et særpreg som gjør han like unik som begge disse kjente skikkelsene, hvilket gjør sammenligningen urettferdig for alle parter. Men samtidig kan vi forstå hva som menes: Einar er mørk, dyster og ironisk, men samtidig sprudlende full av kjappe meldinger, og har en varm forkjærlighet for all menneskelig klønethet. For å si det med hans egne ord:

"Gjennom konserten inviterer jeg folk inn i mitt liv, slik jeg betrakter verden. Jeg skjeler stygt. Når folk forteller meg at de i løpet av konserten følte et behov for en psykoterapeut (eller optiker) er jeg glad for at noen har giddet å lytte til tekstene. Og jeg håper de har skjønt at øynene er sjelens speil".

Høytsvevende svada(?) for en mann som stort sett skriver om ting alle enkle sjeler kan forstå, men vi anbefaler konserten til alle.


23. januar 2000 - Einar Viken m/venner (erstatter Sebastian Pur)

Stakkars Sebastian.. I siste øyeblikk måtte han melde forfall, men vi lover at han kommer tilbake ved en senere anledning!

I stedet spiller Einar Viken, kanskje sammen med noen tilreisende venner fra hans fødeby, Haugesund! Einar har spilt på Nys Levende tidligere også, og vil være kjent for mange. Sist han spilte hadde han med seg to andre medmusikere, men de vil altså i dag være erstattet av noen "arabere" fra Haugesund. Hva de kommer til å spille? Vi vet det i alle fall ikke... Kom og hør!


30. januar 2000 - Espen Hagerup

Han er en klassisk spolert visesanger med atavistiske trekk. Stemmen hans låter som en ikke helt vellykket blanding av, Dietrich Fischer-Dieskau og Tom Waits.

Når han ikke kløner det til for seg selv, er klimpringen hans akseptabel for et utrent øre.
I hans egne tekster lyser nå og da nødblussene over enderimene, men med litt velvilje er "tredje" og "tragedie" et gangbart rim for de fleste .

Han spiller Bellman med stor entusiasme da han svever i den villfarelse at oslobohemen anno år 2000 er beslektet med stochomlmssubben på slutten av 1700-tallet.

I et desperat forsøk på å tekkes publikum har han med seg Per Arild Skorgen (tangenter) og Einar Viken (bass) på noen av sangene. Heller ikke denne konserten er sponset av Ringnes og Tiedemanns. Snarere tvert i mot.


6. februar 2000 - Liz Tove Vespestad

Hun har skapt sitt eget lydunivers tuftet på påvirkninger fra både USA og England.

Man kan høre ekko av artister som Emmylou Harris, Alanis Morrisette, Patti Smith, Michelle Shocked og P.J. Harvey - så vel som skumle "Twin Peaks"-stemninger.

En moden låtsnekker som overbeviser ikke minst på tekstsiden. 


13. februar 2000 - På Balkongen

Hege (se programmet for høsten -99) har fått med seg en gjeng dyktige musikere og dannet bandet "På Balkongen". De framfører selvskrevne visejazzlåter på norsk.

Bandet består av:

Hege Helene Johansen: Vokal, gitar, munnspill
Jan Martin Smørdal Johansen: Gitar
Finn Olav Ås: Bass
Audun Nedrelid: Tangenter
Hermund Nygård: Slagverk

Hvordan alle disse får plass på scenen skjønner ikke vi... Kom og se selv!


20. februar 2000 - Snakkebobler

Snakkebobler er en duo som består av Åsmund Reistad på el-bass og Hilde Gaupås på vokal. De er musikere med utdannelse fra Norges Musikkhøyskole og erfaring fra en rekke band/ensembler.

Prosjektet Snakkebobler ble etablert for snart to år siden. Repertoaret består delvis av egne låter med tekster av bl.a. Jan Erik Vold, André Bjerke og Hilde Gaupås, og delvis av cover-låter i "ny drakt". Stilmessig ligger duoens musikk i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk - med innslag av pop og vise. Den originale besetningen gjør musikken gjennomsiktig og direkte. Tekstene er ofte underfundige, og humor er et viktig element i duoens uttrykk.

Snakkebobler har hatt en rekke konserter i Oslo og Akershus, bl.a. på Stengrunn-festivalen (juni '99), Munch-museet og Viseklubben Josefine. Duoen ble presentert med liveopptak på P 2's program "Søndagsposten" høsten 1999. Våren 2000 planlegger de en turné med støtte fra Fond for utøvende
kunstnere. 


27. februar, 30. april og 11. juni 2000 - Åpen scene

En søndag annenhver måned utover våren vil vi arrangere åpen scene i stedet for vanlig konsert. På åpen scene oppfordrer vil alle som har lyst til å ta meg seg instrument, eller bare stemme for den saks skyld, og framføre sine egne eller andres låter fra scenen. En fin sjanse til å vise seg fram for et større publikum enn en lettere oppgitt familie eller vennekrets.

For at så mange som mulig skal få delta i dette ønsker vi at artistene tar to låter hver, så får tida vise om det blir muligheter for ekstranumre etter hvert. Du melder deg på når du kommer, og så prøver vi å lage litt struktur på det.

Åpen scene 18. juni har vi kalt Sommerscene, og den markerer samtidig avslutningen av vårsesongen med Nye Skalder-konserter på Alexandria. Da må vi få så sommerlige låter som mulig...


5. mars 2000 - Dan Fägerquist og Eldsjäl

Denne svenske gruppa synger og spiller sanger av den russiske poeten og skuespilleren Vladimir Vysotskij

Med glød og varme og med tekstene oversatt til svensk tar de med publikum på en reise langs den smale grensen mellom liv og død, mellom kjærlighet og panikk. Her møtes nordisk nerve og russisk raseri i en treakkords-forestilling som lukter vemod, galskap og frihet. 

Dan Fägerquist & Eldsjäl har tidligere gjennomført flere suksessrike turnéer i Skandinavia, og de har også vært å høre i svensk, norsk og dansk radio. I løpet av år 2000 kommer deres første CD og det er planlagt et 50-talls konserter i Sverige, Norge og Danmark. 

I tillegg til Dan Fägerquist - sang og gitar, medvirker ildsjelene Mats Grahn -gitar, trekkspill og Johanna Dahl - cello.


12. mars 2000 - Visskolan

Dette er en gruppe på sju personer fra Visskolan på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Etter at de nå har blitt knadd og formet av ymse lærere siden i høst, er de nå ute på turné.  

Nordiska Visskolan har Nordens eneste utdanning for visesangere. Utdanningen er ettårig, og det undervises i visetolkning, visehistorie, repertoarkunnskap, stemmebruk, drama m.m. Altså det meste som trengs i bagasjen for en framtidig karriere som visesanger. Kursdeltakerne er i alle aldre fra 18 år og oppover, de kommer fra hele Norden, og alle har forskjellige erfaringer, både musikalsk såvel som menneskelig.

Gruppa består av:

Karin Eriksson: et uvær fra Göteborg som kan vrenge ut av seg alt fra rock til en stemningsfull ballade. Skriver låter i sin egen, helt personlige stil.
Alexander Hayman: multiinstrumentalist som behersker såvel piano som gitar og bass. Tolker ofte Ola Magnell, Olle Adolphson og andre store svenske visesangere. Alexander kommer fra Göteborg.
Marie Östman: ei kul jente fra Göteborg som skriver egne låter, som oftest på engelsk, men som gjerne synger svenske viser i jazz- og folkevise-stilen.
Annika Rosenberg: ei uttrykksfull stockholmsjente som er svak for franske chansons og det russiske temperamentet hos Vysotskij.
Patricio Gonzalez: gruppas ildfulle chilener som skriver egne låter på såvel svensk som spansk. Blander også inn latinamerikanske rytmer i svensk musikk, f.eks. Cornelis Vreeswijk.
Magnus Granbom: en avslappet, rødhåret fyr fra Lund som skriver intelligente tekster og fengslende melodier.
Anne Cathrine Johansen: norsk (i smug), nordisk sangfugl med et repertoar som spenner fra middelalderballader til moderne viser som f.eks. Lillebjørn Nilsen og Lars Demian.


19. mars 2000 - Sebastian Pur

Sebastian Pur er musikalsk enslig.

Han synger egne låter og til det har han i vekslende grad hjelp av gitar og sangstemme. De fleste tilløp til humor og spenstige samfunnsbetraktninger i tekstene er ufrivillige. Hvis han snakker mellom låtene, er det som oftest for å komme med unnskyldninger.

De fleste sangene går i moll, men hvis de går i dur, så høres de ofte ut som moll da også. 


26. mars 2000 - Ola Nordskar

Les om Ola Nordskar på http://www.ola.no


2. april 2000 - Nina Sørensen

Nina har holdt på som trubadur siden hun var en neve stor. Hun kommer opprinnelig fra Harstad, men har i en alder av 27 år søkt tilflukt og nye utfordringer i en utrygg hovedstad.

Denne gangen vil hun presentere et program som består av en del egne viser, men også låter av andre som Evert Taube, Suzanne Vega, Ola Bremnes og andre.

Hun har også med seg Einar Viken på gitar og diverse andre instrumenter. 

Det blir en kveld i en lett melankolsk stemning i selskap med en fager, allsidig Quinde…


9. april 2000 - Eyolf

Skald Eyolf Stiksrud vil by på et knippe av sine egne låter, låter som alle springer ut av personlige livsprosesser. Ofte unnfanget som en veihjelp videre fra et nullpunkt - en stige opp fra dypet... Det er også stor sjanse for at Eyolf vil by på et par norske folketoner i personlig tolkning - i "ny drakt". Foruten gitar og vokal, trakterer Eyolf også tverrfløyte og didjeridoo (australsk ur-instrument), som også vil være med i sekken når han kommer til Alexandria.

Eyolf Stiksrud har spilt og sunget siden han var liten, og etter hvert har han opparbeidet seg en allsidig musikalsk bakgrunn. Han har samarbeidet med musikere innen svært ulike sjangre, og har latt seg farge av dette. 

Det er nok ikke til å legge skjul på at musikken fra 60-og 70-tallet har satt preg på Eyolf. På oppdagelsesreise i foreldrenes platesamling sperret han ørene opp for uunngåelige Beatles, og sånt som Jethro Tull, Cat Stevens, og.....


16. april 2000 - KØ!

De er tilbake - hvem? Jo det fantastiske tomannsbandet KØ!

Etter ti år entrer de scenen igjen. Like dumme som sist. De har ikke laget en eneste ny sang, de skal spille alle de gamle hitene, og de har ikke vokst en tomme. Verken musikalsk, i høyden (muligens litt i bredden) eller som mennesker. De regner med at de samme som ikke likte dem den gangen - også kommer nå. KØ! oppnådde en viss kultstatus i enkelte miljøer i Oslo på begynnelsen av 90-tallet, bare så dere ikke stiller helt uforberedt, og dummer dere ut med inkompetente spørsmål og sånn.

Siden revivals er hipt for tiden, bestemte de tidligere samboerne, som traff hverandre i militæret, Bjarne Træen og Rune Soløy seg for å kaste seg på bølgen for å skvise enda noen kroner ut av markedet. De får 500 kroner hver for spillejobben.

Dette må bli bra. Kø! skal spille følgende låter (med forbehold om endringer, og i estetisk rekkefølge):

Hun var 16 hun blei borra opp til 18. 
Don't go svimming in Jamec'a 
I know where Syd Barret lives 
Jeg trenger ikke penger 
Blomsten og bien 
Hun er pen 
Historien 
Fin bil 
Hybel 
Per 
Is

Ekstranumre hvis det skulle by seg anledning:

Min hatt den er usynlig 
Offside

Gå ikke glipp av dette. Ikke vær den eneste i gjengen som ikke har hørt KØ!23. april 2000 - Påske

I påsken tar også Nye Skalder fri, så denne søndagen blir det ingen konsert. Bare skynd deg og gå videre til neste dato.


7. mai 2000 - Torgunn Flaten / Ingrid Mohr

Tor Ærlig som egentlig skulle ha spilt denne dagen, har dessverre meldt forfall. Men vi henger ikke med hodet for det, for i stedet kommer to av Nye Skalders veteranjenter, Torgunn og Ingrid.

Først får vi høre Torgunn Flaten. Torgunn skriver stemningsfulle popbaserte låter med særegent uttrykk inspirert fra både jazz og klassisk.Hun synger -og spiller akustisk gitar og har med Joar Kråkevik på el-gitar.

Ingrid Mohr blir regnet for å være en av Norges beste kvinnelige gitarister. Hennes viser er latin-amerikanskinspirerte hvor vekten er lagt til gitaren fremfor teksten. Det er derfor like naturlig å synge viser med tekst som uten i Ingrids helt egne klangverden.


14. mai 2000 - Tom Jackie

"Rosmåla Neger"

- En kulturforvirra 1-manns kabaret for 2 personer
av og med
Tom Jackie Haugen

Publikum gis hermed sjansen til å oppleve dette utrolig morsomme konseptet der Tom Jackie Haugen på sin særegne måte tar seg selv, oss, og alle de andre på kornet med STOR hverdagshumor. Steen-Vidar Larsen som musikalsk makker for Tom Jackie gjør dette til en helstøpt forestilling som bare oppleves.

Du/dere vil få høre alt fra viser, blues og indianerjoik til bluegrass, deklamasjon og cowboysang med humoristiske tekster. Haugen og Larsen fremfører denne befriende underholdningsformen ved hjelp av 2 stemmer, 2 gitarer, 1 barbermaskin, stearinlys og et par vannglass.

Gjør deg selv og dine nærmeste en tjeneste - Skaff dem "Rosmåla Neger" !!!


21. mai 2000 - Chriss Woll

En ung trubadur, for tiden bosatt i Oslo. Han fremfører egne viser, på norsk, om alt fra kjærlighet til barn i grønne klær.

Chriss er i hovedsak inspirert av Paus og Nilsen, men blant venner har han greid å skape sitt eget uttrykk.

Chriss har en variert bakgrunn som utøvende artist. Han har vært alt fra solist for Moss kammerkor, hardbarka rock 'n roll-gitarist, til levende jukebox med Hege Helene Johansen på brune puber.


28. mai 2000 - Karl Heldal

Karl Heldal er en visesanger med bakgrunn fra visemiljøet på 60- og 70-tallet. I løpet av de siste par årene har han opptrådt med nytt og eget repertoar. Noe av dette har han presentert på ”Åpen scene” på Josefine og her på Alexandria.

Vi får høre melodiøse, særegne melodier og personlige tekster (alle på norsk) med et eksistensielt innhold som ”kryper” inn under huden vår. Sangene kan tolkes som en ambivalent reise inn i ”det lille mennesket” til de mørke og såre sider i oss, samtidig som det er en kjærlighetserklæring til mennesket i oss. Melodiene er med på å uttrykke tekstene. For å understreke dette har han fått med seg musikere som fremhever de enkelte sangenes særpreg.

Jan Røed Ellingsen på kontrabass følger ham gjennom de fleste sangene, mens Magnar Johansen (mandolin og russisk trekkspill) og Emilie Heldal Lidsheim (fiolin) krydrer noen av sangene underveis.


4. juni 2000 - Tor Ærlig

Et forfall, og et comeback! Mona Husøy har meldt avbud, men Tor Ærlig er på banen igjen og stiller opp denne søndagen.

Sit down tragiker Tor Ærlig spiller stuntviser med dødelig utgang. Han besynger en optimisme som flakser lavt og ustøtt over et hav av uflaks, der et absurd utfall alltid lurer rett under overflaten. 

Som tidligere frontfigur i Kaptein Tordenbrak, forbindes han med radioslageren Generasjon F.eks, men Tor Ærlig gir også ut tegneseriebladet Evig Ung, på Jippi Forlag.


Hovedartisten spiller ca. en time eller mer. På slutten av kvelden blir det en slags "Åpen scene" der folk kan vise seg fram med to låter hver. For å bli med på "Åpen scene" må man melde seg på i løpet av den tiden hovedartisten spiller.