Startside

Hvem er vi?

Program for
andre sesonger

Møt styret!

Viseklubben Nye Skalder
nyslogo.gif - 1153 Bytes

Program på BØR & BØRSEN våren 2003

Alle kveldene starter kl. 1930

Entré: Medlemmer av Nye Skalder - GRATIS. Andre - kr. 50,-

SØNDAG HOVEDARTIST STED
6. februar Tor Ærlig BØR & BØRSEN
13. februar Roar Vangen BØR & BØRSEN
20. februar Deb Girnius BØR & BØRSEN
27. februar Einar Viken BØR & BØRSEN
6. mars Innmari BØR & BØRSEN
13. mars Helena Kramár & Maria Pihl BØR & BØRSEN
20. mars Bjarne Træen BØR & BØRSEN
27. mars Prøysenaften med Jorunn Imeland BØR & BØRSEN
3. april Jadda jadda BØR & BØRSEN
10. april Åpen scene BØR & BØRSEN
17. april Påske  
24. april Tindra Les reportasje fra konserten her BØR & BØRSEN
1. mai Ingvil og Michael Strand BØR & BØRSEN
8. mai Liv Kreken Kvalnes BØR & BØRSEN
15. mai Avlyst konsert BØR & BØRSEN
22. mai Einar Jerpseth BØR & BØRSEN
29. mai Idiotteatern BØR & BØRSEN
5. juni Sommeravslutning - Åpen scene! BØR & BØRSEN

Tor Ærlig6. februar 2003 - Tor Ærlig

Tor "Ærlig" Naas spiller grusomt sørgelige tekster som mange ler av. 

Tragedien sitter med ryggen mot komedien i hans akustiske teater, og når den ene reiser seg, ramler den andre av stolen. 

Tekstene hans er som tegneseriene han lager; "Rune" i Smult og "Evig Ung" på Jippi Forlag, de inneholder like deler kjærlighet, død og bløtkakehumor. 

Tidligere har Tor Ærlig spilt og sunget med henholdsvis Kaptein Tordenbrak (CD'en UT i -96) og Sofagruppen. Nå har han flyttet til Sandøya i Telemark. 

Ny CD er spilt inn og kommer ut i løpet av våren.

Les et intervju med Tor her fra comicreaders.com

 


13. februar 2003 - Roar Vangen

Roar Vangen er en 45 år gammel gitarist fra Lørenskog som har spilt gitar siden han var 10 år. Han har også jobbet som lydtekniker/produsent både live og i studio, og har deltatt på flere plateutgivelser. Han har eget studio som primært brukes til egne prosjekter, men hvor det også er spilt inn cd-er med andre artister. Elektrisk gitar og rock har alltid vært synonymt med Roar og han spiller i dag i "Burn" www.burn.no som spiller 70-talls rock. Folkemusikk har imidlertid fått en større og større plass og han har vært involvert i flere spennende prosjekter de siste årene.

Våren 2002 var han med og spilte i Oslo Rådhus ved minnestund etter Thor Heyerdahls begravelse. Over fem hundre mennesker var tilstede. Her spilte han sammen med gruppen Pacha Embla.

Sommeren 2002 deltok han på landskappleiken i Våga i "åpen klasse". Her hadde han den brasilianske perkusjonisten Celio De Carvallho med seg. Fordi de spilte egenkomponert og ikke gammelt originalmateriale ble de uplasserte i konkurransen, men høstet trampeklapp og kjemperespons for innslaget! NRK P2's Kjetil Bjørgan og Leiv Solberg presenterte dette innslaget i Folkemusikktimen høsten 2002 og ga det karakteristikken "et glimrende eksempel på norsk tradisjonsmusikk spilt på gitar"

Den ikke ukjente keyboardmannen Bjørn Ole Rasch (Annbjørg Lien, Bukkene Bruse, Secret Garden m. fl.) ga følgende karakteristikk første gangen han hørte Roar Vangen spille: " Gitarspill som dette er det bare to mann som gjør i hele Norge, Knut Reiersrud og Roar Vangen"

Roar Vangen spiller for tiden inn sitt eget materiale, og håper i løpet av 2003 å gi dette ut på CD. Han har allerede lagd 30 komposisjoner i krysningen mellom folkemusikk og rock og spiller dette også live helt alene, eller sammen med den brasilianske perkusjonisten Celio De Carvallho.

 


20. februar 2003 - Deb Girnius

Deb er født i USA, og vokste opp i en knøttliten prærieby nær Kansas City. (Nordøstlige Kansas er ekte "roots"-land som bl.a. har fostret Charlie Parker, Melissa Etheridge og Joe Walsh (Eagles).) Deb Girnius (foto: Kai P. Hovind)

Hun flyttet til Norge i januar 1994. Allerede i tidlig 1995 ble Deb aktivt involvert i viseklubben Mjuk Mic på Smuget, som senere ble en inspirasjon til dannelsen av  blant annet Nye Skalder. Samtidig jobbet hun på "Mandagsklubben" på Smuget som vertinne der hun rask etablert seg i Oslos musikkmiljø. 

Siden har hun reist landet rundt som en av Norges mest etterspurte trubadurer og fungert som tekstkonsulent for bl. a. Jørun Bøgeberg, Kristin Berglund og Unni Wilhelmsen. Deb har dessuten turnert som vokalist, gitarist og fløytist med bl.a. Merit Hemmingson, Joey Tempest (ex-Europe) og som duo med Unni Wilhelmsen. Hun har også deltatt i en rekke norske plateproduksjoner som inkluderer artister som Stein Holte og Øystein Wingaard Wolf. 

Girnius holder på å spille inn sin etterlengtede debutplate, "Working Woman", som er oppkalt etter en sang som ble fremført på Nye Skalders kompilasjons CD, "No. 1". Teamet på "Working Woman" inkluderer Jørun Bøgeberg, Nils Einar Vinjor, Anders Engen, Audun Erlien og Unni Wilhelmesen. Platen vil bli ferdig i løpet av året, og forhåpentligvis tilgjengelig før jul 2003. 

Hennes musikk preges av ekte "midtvest"-amerikansk driv, inspirert av populærmusikkens røtter; rock-n-roll, blues, funk, jazz, tilført en sjenerøs dose av engelsk Beatles-inspirert retro.

Noen sitater:

"Deb har en stemme som bærer over Atlanteren, og trakterer instrument så lekende lett at man har vanskelig for å tro at hun noen ganger setter det fra seg... pulveriserte alle hemninger på Café Primus." -Oppland Arbeiderblad

"Deb spiller som en engel og en hunndjevel." -Unni Wilhelmsen til Aftenposten

"Deb spilte fletta av gutta... Mer Deb, takk." -Helgeland Arbeiderblad

"Hennes låter var svært fengende. Inspirert av folkemusikk og blues, og med helt utrolig driv, som fikk publikum til å klappe taktfast med på sang etter sang. Deb har en mørk og følelsesladet stemme. Deb fikk rockefoten fram." -Rana Blad

Les mer om Deb på hjemmesiden hennes.

Til toppen


27. februar 2003 - Einar Viken

Einar Viken er et navn som ikke umiddelbart vekker minner hos de aller fleste. Foreløpig! Dette er en artist fra Haugesund, som i en årrekke har virket som freelance musiker på vest, sør og østlandet. De siste årene har han dog konsentrert seg mer i retning solokarriere.

En kveld med Einar Viken byr på akustiske låter, mye fra sitt opprinnelige miljø, nemlig havet og gården. Sjøen for sine avstander, forlis, hemmelighetsfulle fyrtårn og sin mytiske betydning i folks underbevissthet. Gården for sine skjulte gjemmesteder, overtro og sitt enkle og veldig kompliserte liv.

Dette sys sammen av kassegitar i åpen stemming og vokal. Med seg på synther og lydeffekter, har han sin egen "Death Prod", Aksel Tveråmo.

Til toppen


6. mars 2003 - Innmari

Tradisjonen tro kommer Nordiska Folkhögskolans viselinje igjen over grensen og besøker viseklubben. Denne tradisjonen strekker seg antakelig helt tilbake til begynnelsen av Nye Skalders historie. Dette er kanskje noe av det viktigste nordiske samarbeidet over grensene for viser generelt. Viselinjen, som består av 21 elever, blir delt i grupper og reiser på en to ukers turné rundt i Norden. Og Nys får her besøk av gruppen Innmari.

Innmari serverer en mangfoldig musikkpakke med alt fra viser til rock. Alt sammen krydret med en passelig dose humor.

Innmari består av seks originaler i mellom 20 og 40. De er en gjeng dyktige visetolkere hver for seg, men hva hender når de settes sammen? Det er utrolig å se hva som skjer når man plasserer en visesanger til å spille bass, trommer eller bare kompe. Munnspill vil vi også få høre. Innmari spiller fra enkle arrangerte viser med et kjempedriv, til ren akustisk gitar med sang.

De som er med: Innmari fra Nordiska Folkhögskolan i Kungälv

Peter Ericson (39), gruppas eldste medlem, kommer fra Stockholm og spiller viser, pop och rock. Han har jobbet med vise- og pub-forestillinger. En dyktig gitarist. 

Maja Sandberg (20), gruppas yngste medlem. Hun har studert ved musikkgymnaset i Kungälv, og jobbet på Mallorca som show-artist. Når hun synger vil du høre mer. 

Anette Lennartsson (24), har massevis av humor, en gledesspreder. Hun kommer fra Hälsö. Anette spiller gitar, synger og gjøgler. 

Mikael Lönnsjö (27),står for gruppas skjegg. Han har teaterbakgrunn, spiller blues, gitar, munnspill og viser. 

Martin Aakervik (25), gruppas nordmann, en hyggelig fyr, multi-instrumentalist, låtskriver og en profil i norsk visemiljø.

Jenni Löfgren (20) kommer fra Värnamo i Småland, elsker hester.. spiller piano, gitar, bass, og synger sjelfylt..

Innmari har hatt stor suksess rundt om på folkehøgskoler i nærheten av Göteborg. Spilt på puber og visekaféer. Norgespremiéren blir på BØR & BØRSEN torsdag, deretter følger noen norske folkehøgskoler, for så en sen retur til Kungälv, mandag morgen.

Nordiska Vislinjen er den eneste skolen i Norden der man utdanner seg i visesang på heltid. Vi arbeider bl.a. med visetolkning, stemmeteknikk, teksttolkning, visehistorie og arrangering. En del av utdanningen skjer på scenen, som på denne turnéen.

Til toppen


13. mars 2003 - Helena Kramár & Maria Pihl

Helena Kramár og Maria Pihl er to visesangere fra Göteborg som har fått ørene opp for hverandre. Begge har blitt inspirert og utdannet ved den ettårige Nordiska visskolan i Kungälv.

Helena har medvirket på cd-en "Sånger från visträsket" (del 1) og opptrådt i en rekke forskjellige sammenhenger på Göteborgs visescener. Sine musikalske røtter har hun i den folkelige sangen, men nå opptrer hun oftest med eget materiale i den moderne visetradisjonen.

Marias kjennetegn er bredden: I tillegg til opptredener i Göteborgs visekretser, har hun opptrådt på Umeås og Falkenbergs visefestivaler. Hun er et kjent ansikt på hjemstedet Alingsås, der hun har vært med i mange dikt-, musikk- och teatersammenhenger. Iblant spiller Maria for
barn, da bedriver hun buktaling med viser. Dessuten har hun medvirket på Claes Pihls debutplate "Jag skulle ha lyssnat på kvällsekot".

Tekstene i duoens program løftes fram av gitar- og pianokomp, når de ikke tolkes i sin mer nakne form som à cappellasang eller dikt. De krydrer gjerne arrangementene med skjeer, vinglass og munnspill. Eget materiale blandes med låter av for eksempel Edith Piaf, Ylva Eggehorn, Barbro Lindgren og Christina Kjellsson. 

Fellesnevner for begge disse artistene er viser, et personlig uttrykk og tekster som rører en.

Til toppen


20. mars 2003 - Bjarne Træen

Hva er nå dette? Er det Bjarne?Bjarne TræenBjarne Træen hadde sine 15 tilmålte minutter med berømmelse på NRK1 den 14. mars. Det medførte store psykiske belastninger, et utagerende uteliv, flørt med rusmidler og et enormt pengeforbruk. "Du kan godt si jeg angrer på det i dag, sier han i en kommentar....men jeg fått hjelp til å reise meg igjen". Nå spiller og synger ting han har laget selv. Det er nok best sånn. 

Selv sier Bjarne: Hvis ikke publikum vet å oppføre seg har jeg en pakke pølser som jeg kan kaste på dem. Skulle ikke det funke, kommer Bjarne Træen trolig til å bli nedlagt på grunn av all råttenskapen i visebransjen!

Det er ikke reserverte plasser. Medbragt er ikke tillatt. Båndopptagere, fotografi- og filmapparater er tillatt. Inntektene fra konserten vil i sin helhet gå til et depositum.

Til toppen


27. mars 2003 - Prøysenaften med Jorunn Imeland

Jorunn (og Chriss)Jorunn Imelands vakre stemme vil ta oss med på en reise i Alf Prøysens tekst og toner. Kjente og ukjente sanger står på sett-lista og allsangfaktoren vil ligge høyt. Dette vil bli en lun aften med mange go`låter.

Med seg har hun Kjetil Dalland på bass, og Chriss Voll på gitar.

Til toppen


3. april 2003 - Jadda jaddaJadda jadda

Jadda jadda, de kommer og underholder i mange slags sammenhenger. 

Jadda jadda er en jentegruppe som har holdt sammen siden Kvinnekulturfestivalen i -79. 

Torsdag byr de på gamle og nye låter, dikt, muntre viser, kraftig munnbruk , feminine spark hit og dit og kanskje noen overraskelser. Det kan bli muligheter for å synge med. 

Denne kvelden har Jadda jadda også med Hege Rimestad på fele og sang.

Til toppen


10. april 2003 - Åpen scene

Vårens hemmelige artist vil forbli hemmelig... Det hender at ting går i vasken, og da må klubbens mange venner sørge for sin egen underholdning.

Det betyr at det blir åpen scene hele kvelden! Og her er det fritt fram for alle som vil til å bidra med sine egne, eller andres, låter.

Reglene er klare: To låter eller maks. 10 minutter på hver artist. Påmelding i døra... Hvis vi har god tid på slutten av kvelden og ingen flere på lista, så er det bare å melde seg på igjen!

La denne kvelden bli en kveld hvor den kunstneriske ekshibisjonismen står i fokus, her er det stor takhøyde! Gled deg selv og gled andre og gled deg over andre, velkommen til åpen scene!

Til toppen


24. april 2003 - Tindra Les reportasje fra konserten her

Tindra er ein folkemusikktrio som består av:

Åshild Vetrhus frå Suldal i Rogaland - kveding 
Jorun Marie Rypdal Kvernberg frå Fræna i Romsdal - fele/hardingfele 
Irene Tillung frå Voss - akkordeon

Gruppa har eksistert sidan hausten 2000, og har etterkvart gjort seg bemerka både i og utafor folkemusikkmiljøet. Med bruk av gamalt tradisjonelt stoff frå sine heimtrakter ispedd element av så vel klassisk som jazz og rock, gir gruppa folkemusikken ny vitalitet og spenst, og fører den vidare til nye lyttarar. Dei har gjennom desse åra opparbeida seg eit breitt repertoar med stor uttrykksvariasjon.

Tindra har etterkvart hatt mange ulike typar speleoppdrag, alt frå konsert på Smuget i Oslo til opptreden under Festival Tremplins i Belgia og vidare til Oslo Folk Festival-2002. Musikken deira har difor nådd eit breitt publikum, og responsen frå lyttarane tilseier at musikken er likt av mange, uavhengig av musikalsk bakgrunn.

 

Til toppen


1. mai 2003 - Ingvil og Michael Strand

Ingvil og Michael Strand - Et øyeblikk i evigheten 

Ingvil Strand presenterer sine viser sammen med sin mann Michael Strand. Visene er en kjærlighetserklæring til jorda og alle dets beboere. 

Låtene er både på norsk og engelsk - helt enkelt fordi noen tekster presenterer seg slik, når inspirasjonen kysser Ingvils panne. Ordrikdommen og formuleringene i tekstene er originale og utradisjonelle, allikevel rører tematikken ved tilhørerne og er gjenkjennelig. Her kommer to gullkorn: "Hvorfor går ti'a så fort? Er det meg som er sein?" - "Life is sweet if you don't make it bitter."

Ingvil og MichaelIngvil er også billedkunstner, og bytter bare ut penselen med pennen, når hun skriver sine sanger. Så hvisker vinden sin musikk i hennes ører, og da er det bare å la stemmen flyte, og strengene dirre. 

Michael lydmaler hennes melodier, og har så mange toner i seg at han helst skulle ha hatt tre par armer. Han har også et samarbeid med den amerikanske dikteren Neville Potter, som er kjent for sine tekster for bl.a. Chick Corea, og har bl.a. skrevet et større musikalsk verk, men denne kvelden er det bare Ingvils låter man får høre. 

Som ekstra krydder er den eminente perkusjonisten Luis Landa med på kveldens konsert. Sammen tar de tre oss med i forskjellige lydlandskap som spenner fra blues til det mer eksperimentelle. Ingvils sangtekster maler låtene med sitt poetiske og treffende billedspråk. 

Litt om Ingvil og Michaels bakgrunn: 
Gjennom mange år har Ingvil arbeidet med mennesker, samtidig som hun har sunget og spilt i ulike fora og steder - både plate, radio og TV har hun vært innom i løpet av sitt liv. Ingvil Strand var også en av grunnleggerne av Kongsberg viseklubb, og ble hedret for sin mangeårige innsats ved å bli slått til "Ridder av den gylne gitarstreng". 

Michael kom tidlig på 80-tallet til Norge med den internasjonale gruppen "The New World Orchestra", turnerte land og strand rundt - bl.a. for Harstad Festspillene - det ble også plateinnspilling, radio og TV.

Til toppen


8. mai 2003 - Liv Kreken Kvalnes

Liv Live - et musikalsk comeback!

Liv!Endelig skal Nye Skalders publikum igjen få oppleve en helaften med Liv Kreken etter at hun i flere år har ofret seg som leder og administrativ støtte for klubben.

Liv Kreken har satt sammen en kabaret bestående av halvparten egne sanger, og et utvalg av andre mer eller mindre kjente poeter og visesangere. Vi kan nevne Jacob Sande, Dan Andersson, Arne Kvalnes og Tom Lehrer. Programmet er variert, Liv synger om alt fra kjærlighetssorg til kjønnssykdommer.

Liv er en populær gjest på Nye Skalders Åpen Scene, hvor vi den siste tiden har fått oppleve smakebiter av det nye programmet. Dette gjør at vi er sikre på at kveldens konsert blir noe av det mest spennende hun har gjort noensinne.

Liv har med seg dyktige musikere i kveldens program:

Øyvind Rauset (fiolin) 
Kjent fra Ym-Stammen, Folque og Oslo Radio-Orkester 
Jobbet med musikk for NRK og gitt ut flere CDer blant annet 13 Impossible Dances + 1 Improbable. Årets Åpen Sceneartist i viseklubben Nye Skalder 2002

Espen Hagerup (gitar)
Opptrådt mye i visesammenheng med eget stoff, spilt i flere grupper.
Deltar både alene og som medlem av gruppen Skaldebank på viseklubben Nye Skalder sin CD med forskjellige artister, utgitt i 1999 (NYS 9901)

Åsmund Reistad (kontrabass)
Har musikkutdannelse både fra Universitetet i Oslo, og Norges musikkhøgskole. Spiller i flere band bl.a. Chateau Neuf Spelemannslag, og har hatt konserter både i inn- og utland.
Deltar sammen med duoen Skjir på viseklubben Nye Skalder sin CD med forskjellige artister, utgitt i 1999 (NYS 9901)

Til toppen


15. mai 2003 - Avlyst konsert

Hege Helene Johansen måtte dessverre avlyse sin konsert, og vi ønsker heller hjertelig velkommen til Einar Jerpseth 22. mai.

Det vil si: Ikke noe arrangement i Nye Skalders regi på Prøverøret, BØR & BØRSEN 15. mai 2003

Til toppen


22. mai 2003 - Einar Jerpseth

Konserten vil først og fremst være en hyllest til Det Klønete Mennesket.  

Det blir tragedie og komikk hånd i hånd.  

Lerretet spenner fra beksvart, via lun/koselig til euforisk festlig.

Foruten Einar Jerpseth selv (sang, gitar) medvirker
Øyvind Rauset (fele), 
Truls Tambs-Lyche (bass), 
Martin Aakervik Andersen (visper og det han ellers måtte finne på)

Til toppen


29. mai 2003 - Idiotteatern

En duo fra Sverige med Gunnar Källström i spissen spiller Idiotviser og annet, eget oppkok..

Til toppen


5. juni 2003 - Sommeravslutning - Åpen scene!

Enda en sesong er kommet til veis ende, og vi takker alle for innsatsen, både som publikum og artister.

Dette feirer vi med en flott sommeravslutning med åpen scene hele kvelden. Det blir utdeling av Nye Skalders ærespris, og årets Åpen scene-debutant.

Kanskje blir det andre overraskelser....

Til toppen